Lieven Lefere over Disambiguation:
"Sinds 2013 volgt de fotografe haar fetisjmodel Maria Kleopatra vanuit een fascinatie voor gender. Zo maakte Kim recent de reeks Onderhuids, op het vel, over het brede genderspectrum. Ze werkte hierbij niet vanuit het beeld die de wereld op deze mensen wil kleven, wat plaatsen we de dingen graag in hokjes, maar vanuit de wijze waarop deze mensen zichzelf willen tonen.
Hier hanteert ze een andere methodiek aan de hand van een diptiek. Beide beelden werden gemaakt tijdens het opzetten van een enscenering met Maria. ‘Ze waren niet het doel van de fotoshoot maar het zijn tussenmomenten of achterafbeelden’ zoals de fotografe het zelf verwoordt.
In het linker beeld zie je bovenaan nog de twee stukjes tape die de infini zwevend houden. Deze verzorgde slordigheden bevragen het beeld op zich. Rechts onderaan zien we de fotolamp waarvan het licht onze blik stuurt naar de imprint van het korset op de onderrug van Maria. De rugwaartse pose en het korset doen ons onvrijwillig denken aan het iconische maar vederlichte fotobeeld van Horst P. Horst uit 1939. Hierop is ondubbelzinnig een vrouw aan de rugzijde te zien in een losjes gesnoerd korset. Kim citeert dit beeld, bewust of onbewust, maar dan in een rauwe versie met een compleet ander spectrum aan emoties. Maria staart hier in spits profiel naar dat andere, rechter beeld buiten haar beeldkader.  Ze staart naar haar zoekende zelf die nooit een definitieve vorm zal aannemen."
Back to Top